Over ons

Van Villa Wisseloord tot Zadelhoff Online Auctions

Villa Wisseloord
Een kort stukje geschiedenis van villa Wisseloord. In 1869 verhuisde Mr. Samuel Philippus Lipman naar Hilversum naar de villa Berg en Dal die hij voortaan Wisseloord noemde.

Hier ontving hij regelmatig Alberdingh Thijm die eveneens aan de ’s-Gravenlandse weg woonde. Hij overleed in 1871. De villa is gesloopt in 1969.

John is geboren (1961) in villa Wisseloord waar zijn vader en opa het venduhuis Veilinggebouw van Zadelhoff runde. Zijn eerste stapjes zette hij in de veilingzaal tussen kunst, antiek en veilingobjecten.

De overname
Joop, John’s vader nam als tweede veilinggeneratie het bedrijf van zijn vader over en kocht een grote stadsvilla aan de Vaartweg 109 te Hilversum.

Hij liet achter de villa een grote veilinghal van 2 verdiepingen bouwen en wist in de jaren die volgden van Veilinggebouw Van Zadelhoff een succesvol bedrijf te bouwen.

In deze periode, op 26 januari 1988 behaalde John zijn diploma voor vakbekwaamheid voor het veilinghouders bedrijf bij de Nederlandse Organisatie van Veilinghouders en Beëdigde Taxateurs in roerende goederen en machinerieën en werd partner in het bedrijf.

Dit was het begin van 3 generaties veilinghouders bij Veilinggebouw Van Zadelhoff. Later is het veilinghuis afgebroken en is er op deze plaats in samenwerking met Nikkessen Projecten een stijlvolle stadsvilla met een achterliggend glasshouse gebouwd.

John de derde generatie veilinghouders

In de jaren 80/90 was Veilinggebouw van Zadelhoff een echt familiebedrijf en werkte alle kinderen van het gezin mee in het bedrijf. In die tijd deed de computer zijn intrede en met inzet van John en zijn zuster Ivonne werd een eerste stap gezet in de automatisering en vernieuwing van het veilingbedrijf zo werden er kavels getoond op televisies die in en buiten de veilingzaal hingen. Dit was in die tijd bij de zaalveilingen een enorme verbetering omdat door de enorme publieke opkomst regelmatig mensen buiten moesten plaats nemen maar toch via het beeldscherm de veiling konden blijven volgen.

Door een samenwerking aan te gaan met verschillende Gooische notarissen die ook roulerend toezicht hielden tijdens de veilingen en het Amsterdamse Boedelbeheer kwamen er veel interessante inboedels en bijzondere objecten onder de veilinghamer. We veilden in die periode de nalatenschappen van o.a. kunstenaars zoals Jacob Dooijewaard, Henry van den Velde, beeldhouwer J. Polet, en kunsthistoricus W. J. Rust, etc. Maar ook een bijzondere collectie Byzantijns en Romeinse munten en penningen welke werd geveild voor een recordbedrag van fl. 360.000,- gulden exclusief opgeld.

Ook werden er regelmatig veilingen op locatie georganiseerd zoals de door A.L. van Gendt (1855-1858) ontworpen villa Flevorama met bijbehorend koetshuis te Huizen. Hier werd de imposante inboedel van Dudok van Heel geveild. Ook de inboedel van het Oranje Hotel te Soest waar Koningin Juliana jaarlijks een high thee nuttigde, werd geveild. Zo ook in de Agnietenkapel te Gouda en op diverse andere locaties in het land werden veilingen georganiseerd.

Na deze mooie periode heeft John zich met partners in Scheveningen gevestigd en heeft tussen 1994 en 2004 het veilinghuis Palace Auction Scheveningen gerund een bedrijf dat iedere zondag voor een internationaal publiek veilde niet alleen kunst en antiek maar ook juwelen en horloges.

Zo werden er 2x per jaar speciale Juwelen en Horloge veilingen gehouden in het Holland Casino te Scheveningen.

Online veilingen
In 2010 richt John het veilinghuis Zadelhoff-Auctions op om via het internet veilingen te organiseren.

Een van de eerste veilingen was de complete inboedel, inventaris en voorraad van Bonnebakker Juweliers en Diamantairs sinds 1872 te Amsterdam.

Bonnebakker was een befaamd juweliershuis die de kroon van ons Koningshuis heeft vervaardigd en het topsegment vertegenwoordigde in juwelen en horloges.

Daarnaast werden er zeer exclusieve juwelen geveild van LiliB, maar ook diverse juweliers zoals Salvatore te Rotterdam en vele andere juweliers.

Naast juwelen- en horlogeveilingen werd er ook geveild voor het bekende woonwarenhuis Nijhof te Baarn. Nu veilt Zadelhoff-Auctions weer 2x per jaar online en start met een mooie particuliere collectie vintage horloges aangevuld met inbreng uit particulier bezit en juweliersvoorraden.